Bleu de Causses

Blauwader uit Frankrijk

2.80 100 gram
Bleu de Causses
Omschrijving

Deze blauwaderkaas van gethermiseerde  koemelk komt van de bekende kalkhoogvlakten in Zuid-Frankrijk in de departementen Lozère, Aveyron en Lot: les Causses.

Het ontstaan van de Bleu des Causses is minder poëtisch dan die van andere blauwaderkazen.
Tot 1925 namelijk werden alle blauwaderkazen die in deze regio geproduceerd werden onder de naam Roquefort op de markt gebracht.
Rechtszaken hebben uiteindelijk geleid tot het verbod op productie van deze zgn. 'caves bâtardes'.
De bescherming van de naam Roquefort, inclusief de strikte omschrijving van de AOP-kenmerken in wet- en regelgeving maakten namaak daarmee onmogelijk.
Er werd een andere kaas gemaakt die de naam Bleu d’Aveyron kreeg.
En nu niet op basis van schapenmelk, maar op basis van koemelk.
Deze Bleu d’Aveyron is de uiteindelijke voorloper van de Bleu des Causses AOP.