Deze blauwaderkaas van gethermiseerde koemelk komt van de bekende
kalkhoogvlakten in Zuid-Frankrijk in de departementen Lozère, Aveyron en
Lot: les Causses.
Het ontstaan van de Bleu des Causses is minder poëtisch dan die van
andere blauwaderkazen. Tot 1925 namelijk werden alle blauwaderkazen die
in deze regio geproduceerd werden onder de naam Roquefort op de markt
gebracht. Rechtszaken hebben uiteindelijk geleid tot het verbod op
productie van deze zgn. 'caves bâtardes'. De bescherming van de
naam Roquefort, inclusief de strikte omschrijving van de AOP-kenmerken
in wet- en regelgeving maakten namaak daarmee onmogelijk. Er werd een
andere kaas gemaakt die de naam Bleu d’Aveyron kreeg. En nu niet op
basis van schapenmelk, maar op basis van koemelk. Deze Bleu d’Aveyron is
de uiteindelijke voorloper van de Bleu des Causses AOP.
Ook Bleu des Causses draagt het
Europese AOP-keurmerk, maar wel één die veel minder strikt omschreven is
dan die van de Roquefort.
De ronde, trommelvormige kaas rijpt tussen 70 dagen (minimaal) in de
natuurlijk gevormde kalkgrotten. De kaas lijkt op de Bleu d’Auvergne,
met dit verschil echter dat het zuivel veel romiger is en daardoor beter
smelt in gerechten. Vroeger werd ze gemaakt van volle rauwe koemelk,
maar tegenwoordig dus van gethermiseerde melk.
Zwangerproof
Plaatst u een bestelling om op te halen bij een van onze filialen? Onthoud dan uw ordernummer, dit maakt het vinden van uw bestelling een stuk gemakkelijker.
Blauwader uit Frankrijk AOP