Époisses Berthaut
Het beroemde zachte, 50+ roodflora-lepelkaasje uit het plaatsje met
dezelfde naam in de Bourgogne dat, volgens overlevering van de
Cisterciënzer monniken, al sinds de zestiende eeuw in de streek gemaakt
wordt. De korst wordt in ongeveer drie weken gewassen met een combinatie
van pekelwater en Marc de Bourgogne om de roodbacterie te laten
ontwikkelen. De Marc geeft niet echt zijn smaak af, maar dient meer ter
conservering.
Er zijn twee bekende merken Époisses in ons assortiment: die van
Berthaut en die van Gaugry. Berthaut pasteuriseert de melk, Gaugry is
rauwemelks. Om de smaak van rauwemelkse Époisses te benaderen maakt Jean
Berthaut de "selection cremier". Uitsluitend voor de kaasspeciaalzaak
gemaakt een kaasje wat langzamer wordt gerijpt en daardoor langer
gewassen waardoor het een intensere smaak ontwikkelt, een tikje zoals
vroeger de rauwemelkse.
Zwangerproof
Plaatst u een bestelling om op te halen bij een van onze filialen? Onthoud dan uw ordernummer, dit maakt het vinden van uw bestelling een stuk gemakkelijker.
Een romig maar pittig lepelkaasje uit de Bourgogne