Morbier
Omschrijving

Morbier is een halfharde Franse kaas met een gewassen korst en vindt zijn oorsprong in het gelijknamige dorp Morbier in de Jura.


De kaas wordt gemaakt van zowel rauwe- als gepasteuriseerde koemelk.


In vroeger tijden, in de winter, wanneer de koeien meer melk gaven
maar niet genoeg voor nog een heel wiel Comté, maakten de boerinnen
Morbier! De wrongel werd gesneden en de wei verwijderd. Vervolgens
smeerde de boerin een laagje as over de platte laag kaas. Dit om de kaas
te beschermen tegen insecten en dergelijke. 's Avonds, als de koeien de
hele dag gegeten hadden, werd er weer gemolken en de wrongel van deze
avondmelk kwam bovenop de aslaag. Vervolgens ging de kaas in de pers en
rijpte hij 2 à 3 maanden. Deze traditionele vorm van kaasmaken is
overigens verdwenen, maar de karakteristieke aslaag is nog steeds
aanwezig.


De kaas krijgt door wassing een rode korst. Kenmerkend is de zwarte
ader die, ook nu nog, door de kaas loopt, maar die qua smaak niet veel
toevoegt.


Morbier heeft in 1998 het AOC/AOP-keurmerk. Dit houdt in dat de kaas
slechts gemaakt wordt van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi,
gras en kruiden uit de Jura.


Zwangerproof

Plaatst u een bestelling om op te halen bij een van onze filialen? Onthoud dan uw ordernummer, dit maakt het vinden van uw bestelling een stuk gemakkelijker.

Morbier

Gerijpt met een laagje as

Extra's
Kies een gewicht
€ 2,60
100 gram
Eigenschappen
Hard/half-hard
Rauwmelks
Koe
Frankrijk
Pittig
Allergenen en ingrediënten
Melk
-
Ja