Mozzarella wordt vaak gemaakt van koemelk (of erger nog, melkpoeder!)
Maar alleen de echte Mozzarella di Bufala Campana is de mozzarella van
melk van waterbuffels. Deze melk is hoger in eiwit en calciumgehalte en
beter voor het cholesterol.
Mozzarella van buffels wordt in het algemeen hoger gewaardeerd dan de
koemelkvariant. De naam komt van 'mozzare", wat betekent "afsnijden" en
duidt op het afsnijden van de elastische wrongel bij het vormen van de
bollen. De melk wordt gestremd en vervolgens gekneed met toevoeging van
zeer heet water. Zo wordt de wrongel elastisch. Nu kan het vormen
beginnen. Glanzende bolletjes van 40 à 50 gram, genaamd bocconcini
(=mondvullinkje), 125 of 250 grams bollen of de prachtige vlechten (
Treccia). Er wordt ook gerookte mozzarella geproduceerd. Je leest wel
eens Rauwemelkse Mozzarella maar om ze te maken wordt de wrongel tot
zeker 70 graden verhit, wat pasteuriseren is.
Smaak; Wanneer echt vers, bijna sponsachtig bij het doorsnijden,
smaakt de verse kaas naar melk en vers gras, en is de structuur licht
elastisch. Wanneer iets rijper, wordt de kaas romiger en krijgt het ook
een romigere smaak als in boter en hooi.
Zwangerproof
Italie Campagna