JJoe Schneider maakt deze blauwe kaas van rauwe melk op Stichelton Dairy sinds 2006.
Hij en de oprichter en directeur Randolph Hodgson van Neals Yard Dairy in Londen wilden een Stilton maken van rauwe melk, maar de SCA (Stilton Cheesemakers Association) weigerde hun verzoek en zo werd Stichelton geboren.
De kaas wordt geproduceerd op Collingthwaite Farm, gelegen op het Welbeck Estate.
Rauwe melk is zeker een factor in de smaak van Stichelton, maar de manier waarop de kaas wordt gemaakt maakt dat de smaak van de melk meer
naar voren komt.
Joe gebruikt zeer weinig stremsel en laat de wrongel 24 uur rijpen, waardoor de natuurlijke flora in de melk de tijd krijgt
om smaak te ontwikkelen. De wrongel wordt met de hand geschept in plaats van volgens de fabrieksmethoden, waardoor een meer delicate textuur
ontstaat.
De kaas wordt tijd gegeven om een korstvorming te beginnen, de tijd om te drogen en te rijpen alvorens ze doorspiest worden.
Misschien wel het allerbelangrijkste; elke kaas wordt voor het verlaten van de boerderij getest op rijpheid.
Hoewel dit een blauwe kaas is, wordt de smaak van het zuivel niet overheerst door de blauwader.
Kaas-met-portcombinatie: 10 years old Tawny port van
Taylor: een zachte, gerijpte Port die op 15 graden het best tot zijn
recht komt. Met recht een klassieker!
niet zwangerproof
Rauwemelkse Stilton